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GUIDANCE NOTICE NO. 2 OF 2018 

 

 

GUIDANCE ON DIRECTIVE 8 

PROHIBITION ON THE ACCEPTANCE OF GRATIFICATION 

 
 
1. BACKGROUND 

 
Directive 8 was issued on 8 March 2018 to assist in combatting and preventing corruption 
and corrupt activities in the retirement fund industry. Given the ambit of its operation and past 
practices, The Financial Sector Conduct Authority (FSCA) has received enquiries relating to 
the interpretation and implementation of Directive 8. 

 
2. PURPOSE 
 

The purpose of this guidance notice is to provide practical guidance on the interpretation and 
implementation of Directive 8 and to address enquiries received by the FSCA. This guidance 
notice does not replace Directive 8 and where there is any practical inconsistency between 
this guidance notice and Directive 8, preference must be given to the provisions of    
Directive 8.  

 
 
3. INTERPRETATION AND IMPLEMENTATION OF DIRECTIVE 8 

 
3.1.  Reporting 

 
3.1.1.  It is important to note that Directive 8 places a reporting obligation on all 

persons affected by the Directive. Any person who fails to report a matter will 
be in breach of Directive 8. In this regard, even a potential breach of Directive 8 
must be reported.  

 
3.1.2.  Directive 8 requires reporting of non-compliances immediately upon becoming 

aware of a breach or potential breach. Such reports should preferably be made 
in writing. 

 
3.1.3.  Please refer to Information Circular 1 of 2018, which provides guidance on the 

manner in which a person may make a report or protected disclosure to the 
FSCA. 

 
 

mailto:naheem.essop@fsca.co.za


  

2 

3.2.  Training 
 

3.2.1.  Directive 8 was not intended to stop training being provided by service 
providers or attendance at training sponsored by service providers. However, it 
intends to prevent corruption and corrupt activities being perpetrated under the 
guise of training. 
  

3.2.2.  In order to strike a balance by still supporting genuine training of board 
members while prohibiting corruption and corrupt activities, it is preferred that 
all costs for the training, travel and accommodation be paid for by that 
retirement fund. In instances where training is offered for free by a service 
provider to that retirement fund, the fund should at least bear the costs relating 
to the training (e.g. traveling and accommodation costs) but excluding those of 
the actual training. 

 
3.2.3.  Where a service provider intends to provide training or to present topics 

relevant to the retirement fund industry at no cost, which may also include 
refreshments and beverages, such an event must be open for registration to 
the general public or to a general category of persons.  

 
3.2.4.  The actual costs of such training, whether paid by the fund or offered for free 

by the service provider, must still be reasonably justifiable.  
 

3.3.  Business related meals and similar considerations 
 
3.3.1.  It is not impermissible under Directive 8 for a service provider to pay for 

business related meals provided that such meals are legitimately for the 
purpose of conducting the business of the fund. Such activities should however 
be kept to the minimum level necessary to maintain effective business 
relationships and should not be exorbitant. 

 
3.3.2.  Retirement fund officers are required to declare any business meals paid for by 

a service provider in the fund’s gift register, which must include the value of 
such meals. 

 
3.4.  Entertainment 

 
3.4.1.  Retirement fund officers may not accept invitations to entertainment events 

paid for by service providers. This includes, but is not limited to, breakfasts, 
lunches, dinners, coffee, drinks, sporting events, hunting, jazz festivals and 
concerts. 
 

3.4.2.  Service providers must act responsibly and not attempt to justify an 
entertainment event as a legitimate event in order to circumvent the provisions 
of Directive 8. Concomitantly, it is expected of retirement fund officers to apply 
their minds as to whether an invitation to an event is for a legitimate purpose or 
actually for the purposes of providing entertainment.  

 
3.5.  Token gifts 

 
3.5.1.  Token gifts are gifts usually given at year end which may include pens, diaries, 

desk calendars, calendars, mugs and other indulgences such as chocolates, 
biscuits or beverages which is a token of goodwill. The annual limit from any 
one service provider is R500.00 (five hundred rand).  
 

3.5.2.  The purpose of limiting the amount is to prohibit a concession for goodwill to be 
converted into corruption and corrupt activities. 
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3.6.  Due diligences and other retirement fund related activities 

 
3.6.1.  If it is necessary for a retirement fund officer to conduct a due diligence or other 

fund related activity then all costs related to such due diligence or activity, 
including travel and accommodation, must be borne by the retirement fund. A 
service provider is not permitted to pay for such costs. 
 

3.6.2.  A due diligence or any fund related activity should not be an excuse for a 
retirement fund officer to go on a holiday at the expense of the retirement fund, 
and boards of retirement funds must exercise their discretion sparingly after 
proper motivation has been given for the due diligence or activity. This should 
include consideration of the number of officer(s) required to attend to the due 
diligence or activity and if the relevant officer(s) concerned possess the 
necessary skill and experience to conduct the due diligence or fund related 
activity. 

 
3.6.3.  After a due diligence or activity has been conducted, the retirement fund 

officer(s) concerned should produce a written report to the board. 
 

3.7.  Sponsored Funds 
 

3.7.1.  The Directive permits sponsor appointed trustees to be remunerated by the 
sponsor of a retirement fund and this includes trustees appointed in terms of 
section 26(2) of the Pension Funds Act. 
 

3.7.2.  Such remuneration will be interpreted to include board of fund expenses. 
 

  
3.8.  Gratification which objectively viewed creates a conflict of interest 

 
3.8.1.  As far as is reasonably possible, a retirement fund should bear its own 

expenses unless circumstances dictate otherwise and objectively viewed no 
conflict of interest is created. Substance will take precedence over form in all 
such cases. 
 

3.8.2.  Where a section 26(2) trustee is appointed to a dormant fund or a shell fund 
and the section 13B administrator pays the expenses for the cancellation or 
liquidation of the retirement fund because the fund has either little or no assets 
of its own, this will not constitute a breach of Directive 8.  

 
3.8.3.  In an underwritten fund, the payment of board of fund expenses by the 

administrator does not objectively create a conflict of interest and would not be 
a breach of Directive 8.  This does not mean that the board of such funds will 
not be expected to exercise their minds independently and fulfill their objects 
and duties as required in applicable legislation.    

 
3.8.4.  Where a retirement fund officer has an interest in a service provider to the 

retirement fund concerned, and there are no circumstances that dictate that the 
retirement fund cannot reasonably appoint another service provider, this will 
constitute a breach of Directive 8. As an example, the principal officer or 
trustee of a retirement fund may not also be a director or employee of the law 
firm appointed by the retirement fund for legal services. Objectively viewed this 
would create an avoidable conflict of interest. 
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4. CONCLUSION 
 
Importantly, this guidance notice does not intend to cover every aspect of Directive 8 and 
where there is uncertainty on whether a particular practice is compliant with the provisions of 
Directive 8 then such a practice should preferably be avoided. The Directive and Guidance 
should also be approached in the context of an outcomes and principles orientated regulatory 
framework, if the rule is not always clear. 

 

 

 

OLANO MAKHUBELA 
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